четвъртък, 20 юни 2024
Начало » Бургас » Киносалон » Изкуство и книги
НЛК “МОРЕТО!” в Бургас


Фото: Ракурс
09 април 2023, неделя
Ракурс

Специална вечер, посветена на една ярка фигура в културния и литературен живот на Бургас - Георги Ингилизов, който е и един от основоположниците на „София Филм Фест на брега”, събра почитатели и приятели на морето, литературата и киното в Културен дом НХК в Бургас на 6 април.

Събитието бе част от съпътстващата програма на 21-вото издание на фестивала. На литературната вечер бяха представени отличените с първи награди творби от седемте издания на Национален литературен конкурс „МОРЕТО!”, в основата на който също бе видният бургаски маринист.

Срещата модерираха Катя Съева - председател на сдружение “ЛУМЕН”, организатор на конкурса, и Вера Петрова, представител на журито с председател Митко Новков и членове Христо Карастоянов и Вера Петрова. Катя Съева разказа за зараждането на идеята за конкурса и развитието му през годините, а Вера Петрова, която журира в конкурса от самото му създаване, посрещна гостите с думите на Митко Новков и Христо Карастоянов по повод литературната вечер.

Началото на вечерта бе поставено с прочита на произведението „Последната мидена черупка” на Михаела Илиева, отличено с голямата Специална награда „Георги Ингилизов”, която бе присъдена за първи път миналата година.

От наградените автори на конкурса присъстваха Светла Гунчева, Богдана Калъчева, Иван Сухиванов и Тодор Николов, които лично представиха творбите си. Другите произведения, носители на първи награди в категориите „Проза” и „Поезия” от изминалите издания на „МОРЕТО!”, прозвучаха с гласовете на БНР – Бургас – Свобода Атанасова и Елена Димитрова. Нека припомним и имената на техните автори: Милка Пиналска, Елена Павлова, Владислав Вачков, Силвия Илиева-Христова, Марина Нинова, Женя Димова, Майа Виткова-Косев, Румен Денев, Ангел Иванов, Мирослав Христов. Представена беше и още една творба, чиято награда бе връчена за пръв път на миналогодишното издание на НЛК „МОРЕТО!” – отличието за млад автор от Черноморски институт, присъдено на Момчил Драганов.

С тазгодишното гостуване на НЛК “МОРЕТО!” в Бургас бе поставено ново начало. Предстоят нови морски срещи с още автори на конкурса.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Малчугани на опашка за автографи от Петя Александрова
Бургас отива на биенале на мозайката в Москва
Анелия Райкова и Стойко Даскалов със званието „млад художник”
Бургаска художничка с награда от Виена
Огнян Петков извая българска Темида
Психолог издаде книга
Букай подари на Бургас притча за истината
Инженер-химик жъне литературни успехи
Холандец преведе Гео Милев
Защо на Запад не познават българската книга?

Компасът на мъдростта

Език кости няма, но кости троши.
Българска поговорка


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!