неделя, 21 април 2024
Начало » Страната » Киносалон
IN MEMORIAM Малина Петрова (1950-2023)

15 септември 2023, петък
Ракурс

Напусна ни документалистката Малина Петрова, родена на 3 септември 1950 година в Бургас. Завършила е кинорежисура във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1973 година. Автор е на филмите "Заличаване", "Приключено по давност", "Децата на Мария-Магдалена", "Балкански уроци по история" и др. и е първият лауреат на награда "Паница" за гражданска доблест през 2006 година.
Поклонението ще се състои на 17 септември 2023, неделя, от 13 часа в Ритуалната зала на Гробищен парк Бургас.


Публикуваме възпоминателен текст на кинокритика Боряна Матеева в памет на Малина Петрова: 

Родена е в Бургас. Завършила е в немската гимназия в града, записала е математика, но се е отказала и постъпва да учи кинорежисура във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1973. Завършва през 1978. Работила е в СИФ „Бояна“ от 1979 като асистент, втори режисьор и режисьор. Била е председател на Кабинета на Младите филмови дейци към Съюза на българските филмови дейци. След промените е на свободна практика. 

Дебютира с игралния филм „Пътешествие“ 1980 (съвместно с Искра Йосифова), после снима „Синът на Мария“ (1983). След това се посвещава на документалното кино. Прави „Тетевенска 24“ (1984, Награда на СБФД), „Човек не е остров“ (1985, сърежисьор с Боян Папазов), “Виновни няма“ (1986), “Пантеон“ (1987). Последните два филма са снимани в родния й град Бургас и впечатляват с гражданската си смелост. Следват „Фермата“ (1988), „Раздвоеното сърце“ (1991, съвместно с Искра Йосифова), „Сърцето умира последно (Историята на един обесен)“ – (1991), “Реката“ (1995), „Балкански уроци по история“ (1999), "Децата на Мария-Магдалена" (2001 - Специалната награда на XIII Фестивал на неигралния филм "Златен ритон" в Пловдив), „Духът и камъните“ (2006), „Приключено по давност“ (2009), „Заличаване“ (2012), „Кристалът на душата“ (2016), „Държавни тайни“ (2023 – незавършен). 

Малина Петрова беше съвестта на своето поколение и на документалното ни кино. Тя е въплъщение на понятието „безкомпромисен“ и „граждански ангажиран творец“. Филмите й, създадени в края на тоталитарния режим, остро критични и безстрашно правдиви, допринесоха съществено за приближаване на промените и отваряне на съзнанието към ценностите на демокрацията. След 1989 тя продължи със своята непримиримост към нравствената двусмисленост, мафиотската безпардонност и безразличието. Но Малина не беше само кинематографист – суровите й филми бяха инструмент в една по-висша борба за човещина, висока нравственост и гражданска будност. Тя беше активен участник в българското неформално движение през 80-те - организатор на прожекцията в Дома на киното на култовия документален филм "Дишай" на Юрий Жиров (1988), след която беше създаден Русенският комитет. Тя е и сред съучредителите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройство. След промените се включи активно и в предизборното телевизионно студио на СДС. Но никога не се възползва от "дисидентското" си минало и от височайшите си познанства. Творец с висока мисия, тя е просто човек от друга координатна система. И може би не случайно фондацията, която основа с приятели през 90-те, носи името "Утре". Вместо да направи капитал от дисидентското си поведение, Малина предпочете да се посвети на деца, лишени от родителски грижи като действаше далеч от медийния прожектор. Тя избра трудния път на истинския подвижник - работа и самоотдаване. Тя стана първият носител на Наградата за гражданска доблест "Паница“ (2006), а безкористната й дейност през годините беше оценена като „свидетелство за висок и достоен за подражание морал, безспорен пример за самоотверженост и стойностен принос към развитието на гражданското общество в България днес.“ 

Сбогом, Малина, и светъл път нататък! 

ПОКЛОНЕНИЕТО ЩЕ СЕ ИЗВЪРШИ НА 17 СЕПТЕМВРИ 2023, НЕДЕЛЯ, ОТ 13 ЧАСА В РИТУАЛНАТА ЗАЛА НА ГРОБИЩЕН ПАРК БУРГАС.

Боряна МатееваЕкипът на "Ракурс" изказва искрени съболезнования на семейството на Малина Петрова.
Ключови думи:Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Падат цените на билетите за филмфеста
Кита купи стол и за Тодор Андрейков
Сибел Еркан писа 5 на турския „Мед”
Актьорът Иван Бърнев: Искам да изживея бащинството докрай
Пламен Манасиев с премиера в късо кино
Бургазлийка изненада колегите си гинеколози с филм
Снимат филм с наградата на областния
Поморие с най-модерно кино
Откриха новия стар филмов музей във Франкфурт
С Куросава в куфара към Англия

Компасът на мъдростта

Да не говориш с човек, с когото може да се говори, значи да изгубиш човека; да говориш с човек, с когото не бива да говориш, значи да губиш думите си. Умният човек не губи нито човека, нито думите си
Конфуций


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!