понеделник, 15 юли 2024
Начало » Кореспонденции
Купиха къщата на Яворовата Мина

Днес само паметна плоча напомня, че в този дом преди век е живял със семейството си именитият българин, общественик и крупен търговец Юрдан Тодоров, баща на Мина и нежния поет и драматург Петко Ю. Тодоров
Фото: авторът
02 октомври 2011, неделя
Александра Ингилизова

Българо-германецът д-р Юде продължава с проектите си за хуманитарна помощ

От около месец къщата в Елена, в която е живяла една от най-чистите и опоетизирани българки - Мина Тодорова, любимата на гения Яворов - е с нов собственик.

Купи я българо-германецът д-р Ернст Трифон Юде. Първоначално той ще се опита със собствени енергия и средства да спретне сградата, за да я направи културен център, а ако се наложи, евентуално ще потърси помощ. 

Импозантната къща в центъра на възрожденското градче дълго време е била частна собственост, а от 1999 г. общината се е помещавала там и е поддържала галерия. Когато обаче годините започнали да оставят тежки следи по фасадата и покрива на сградата, общината я напуснала. Това се случило преди 5 години. Оттогава още един белег на културното ни минало се затрива безнаказано.

Според думите на маклера, уредил продажбата, д-р Юде ще се опита да възстанови в емблематичния дом, в който в началото на 20 век е властвал силен български дух, и градската галерия с прилежащия й фонд от живописни платна.

Кой е този човек, решил да пази българската култура в България?

68-годишният д-р Юде, роден в Германия, но живял от четвъртата до тринайстата си година в България със семейството си, е стоматолог, неотдавна излязъл в пенсия. Казва, че професията не е пречила на колекционерския му хъс, напротив – той още от малък събирал произведения на изкуството.

Този афинитет към изящната изобразителност и към литературата не е случаен. Баща му Вилхелм Карл Юде бил с богато литературно минало – превеждал от български и немски, преподавал в България и бил дори редактор в издателство „Народно изкуство”. След девет години, прекарани в България, завръщайки се в родината си, успял много бързо и целеустремено да изгради кариера в образователната система в Германия – от учител, през училищен директор до инспектор. Българска кръв тече във вените на д-р Юде по линия на майка му, която е родом от Пазарджишко. Като млада тя заминала за Германия, за да търси по-добър живот.

Не се и съмнявам, че именно затова срещата ми с този интересен, одухотворен, дошъл сякаш от други селения мъж, се състоя в кафене „Лаумер” в квартала „Вестенд” във Франкфурт. Кафенето има почти стогодишна история и до днес събира видни личности от артистичния свят. Но не само заради атмосферата разговорът протече изключително приятно, а и заради невероятното дар слово на д-р Юде и желанието му да разказва.

Идеята за къщата на Яворовата Мина е най-новото предизвикателство, пред което българинът, прекарал почти целия си живот в Германия, се изправя. Но не и единственото.

Председател е на германо-българското културно сдружение „Св. Св. Кирил и Методий”, което функционира отпреди 30 години, но има замиращи функции, главно и заради все повече застаряващите членове. Проектите, които пенсионираният стоматолог организира, са единствено с хуманитарна цел – дали с пари, или с медицинска техника и оборудване от Германия за България, д-р Юде не остава безидеен.

В бургаската галерия „Богориди” доскоро можеха да се видят графики и литографии, негова собственост. Приходите от изложбата отиват директно за дома в Нови хан, чийто духовен стожер от десетилетия е отец Иван. Приятелелството им е вече със 7-8-годишна история. И двамата се стремят да помагат – единият като подслонява бедни и безпомощни, а другият като подкрепя идеята му. „Отец Иван практикува християнството истински и по западен маниер. Немските църкви например поддържат болници”, разказва д-р Юде.

Той е убеден, че човек рано или късно има две възможности – или да продаде всичко, което притежава, на битпазар и за жълти стотинки, или навреме да се погрижи да попадне в добри ръце. Според него всеки трябва да си направи равносметка на живота, докато още разсъждава разумно. И тогава може да се лиши от материалното, без да го боли.

Наред с Бургас непродадените графики ще се помещават през есента в галерия „Кавалет” във Варна. И тъй като разходите покриват приходите, целта на инициативата е да се разшири хуманистичното мислене в България. „На хората в България им пречат социалните и личните проблеми, за да бъдат широко поставени пред проблемите на другите”, споделя д-р Юде. Но е имал и обаждания от хора, трогнати от чужди истории, които въпреки собственото безпаричие, предлагат някаква помощ. „А богатите не се досещат, мислят, че са вечни”, коментира философски пенсионерът. И повтаря думите на баба си - че последната риза няма джобове...

Да извършва благотворителност в България е за д-р Юде начин и може би психологически метод да разшири хуманистичното мислене в България. Разпродажбата на колекцията му в Германия или друга западна държава би му донесла със сигурност повече приходи, но целта на инициативата е популяризиране на идеята за спонсорство и съпричастие. България за него не е само емоционален спомен. Той поддържа реална връзка с родината и нарича детството си „качествено време, което човек не забравя”.Сподели в социалните мрежи

Подобни новини

Шкафове с книги красят градовете в Германия
Германка налага нова мода с книгите
„Нанефф сингърс” в Канада пази паметта на своя създател
Купиха къщата на Яворовата Мина
Книжовен Франкфурт отново респектира
Аромат на греяно вино и вурст носи Коледата и във Франкфурт
88-годишна канадка издаде книга за деца
Парад на културите изпъстри Франкфурт
And the Oscar goes to… Франкфурт
Лувърът с впечатляваща изложба за 50-годишнината от Елисейския договор

Компасът на мъдростта

Когато си стигнал толкова далече, че вече не можеш да направиш нито стъпка повече, ще си постигнал само половината от онова, на което си способен.
Гренландска поговорка


Българска народна банка
  • usd 1 USD = 1.83457
  • gbp 1 GBP = 2.29396
  • chf 1 CHF = 1.83096

Тераса, 1996
Иван Попов

Добави ме!


Къде ще прекарате коледните и новогодишните празници?

На хижа в планината
Вкъщи със семейството ми
С приятели в заведение
Ще празнувам с родителите ми
На работа

Гласувай
[Виж резултатите]

   "Пойнт Бургас" - информационен дайджест
   Градското списание
   "Лира" - Литературно-рекламна агенция
   вестник "Култура"
   вестник "Сега"
   www.drugotokino.bg
   www.webcafe.bg


Начало      За нас      Реклама      Контакти      Партньорски връзки      Общи условия     
© Rakurs 2011 - 2019
Ракурс - повече от новините!